4.372 / 5.000

“La Mancha’nın, adını hatırlamadığım bir köyünde…”

Böyle başlar Don Kişot. Evrensel Edebiyat’ın zirvesi. Miguel de Cervantes’ın eseri.
Sadece ünlü William Shakespeare, tüm zamanların bu edebi parnasında onunla aynı seviyede bulunur. Cervantes’in ve başyapıtı Don Kişot’un önemi, tüm yüzyıllar boyunca süregelen bu tarihi uzlaşıda yatmaktadır. Ve bu uzlaşım, dünyanın herhangi bir ülkesindeki tüm erkek ve kadın öğrencilerin eğitimini etkiler.
Çünkü Miguel de Cervantes’in takma adı olan Lepanto Sakallı Adam’ın ebedi figürü, on yıllar ve yüzyıllardır dünyanın her yerindeki tüm sınıflarda öğreniliyor, açıklanıyor ve keyif alınıyor.
Don Kişot, ilk modern roman Miguel de Cervantes Saavedra (Alcalá de Henares, 29 Eylül 1547 – Madrid, 22 Nisan 1616), İspanyol asker, romancı, şair ve oyun yazarıydı. İspanyol edebiyatının en büyük figürü olarak kabul edilir.
Ve “Dünya Edebiyatının İncisi” olarak tanınır, çünkü İngiliz yazarı William Shakespeare dışında hiç kimse bu edebi zirveye yakın olamamıştır. Ayrıca en çok basılan ve çevrilen kitap olmasının yanı sıra sadece Kutsal Kitap tarafından geçilmiştir. Ona “Dâhi Prens” unvanı verilmiştir.
Bu, uzun süre kullanılan şövalye romanlarını alaya alan, bu tür edebiyatın özelliklerini hicveden ilk eser olarak kabul edilir. Aynı zamanda ilk modern roman ve ilk çok sesli romandır; bu sıfatla, tüm Avrupa anlatısında büyük bir etki yapmıştır.
Şövalye romanlarının bir taşlaması
“Şimdiye kadar yazılmış en iyi edebi eser” olarak kabul edildiği için, 2002’de Norveç Kitap Kulübü tarafından yüz büyük yazarın oylarıyla belirlenen tarihin en iyi edebi eserler listesinin başında yer aldı. Ve sıkı bir alfabetik sıraya tabi olan tek istisna oldu.
Gerçekten de Don Kişot’un Edebiyat’taki önemi, uzun yıllardır kullanılan bir edebi modeli taşlamasıdır, şövalye romanları. Ayrıca, ilk modern roman olması ve sonraki Avrupa anlatısında gerçekten büyük bir etkisi olması nedeniyle de önemlidir.
Cervantes, bu eseri kendi başyapıtı olarak gördü ve bu sayede döneminin birçok yazarının üstünde adını yüceltebildi. Amacı açıktı: şövalye romanlarını alaya almak.
Bunu başarmak için, binlerce şövalye romanı okuduktan sonra tamamen deliren bir soylu figürü yarattı. Böylece, maceraperest ve deli soylu, şövalye idealine dayanarak bu tür edebiyatı kuşatan her şeyi hicvederek maceraya atıldı. Orta Çağ toplumunun içinde kök salmış ve saygın bir tür olan bu edebiyatı.
Bir çok sesli bir roman
Ayrıca, Don Kişot’un Edebiyat’ta ilk çok sesli roman olduğu söylendiğinde, Cervantes’ın gerçekliği farklı bakış açılarından yorumladığı anlamına gelir, sadece aynı bakış açısından değil.
Bu şekilde aynı gerçeklik karmaşık hale getirilir. Ve modern romanın tüm türlerinin bir karışımı ve onların parodisi olması gerektiğine olan güçlü inancını aşılar.
Don Kişot’un Edebiyat’taki önemi, dünyanın en çok yeniden basılan ve çevrilen eserlerinden biri olması nedeniyle belirgin hale gelir, sadece İspanyol edebiyatının değil, evrensel edebiyatın önemli bir eseri haline gelir.
Don Kişot, o zamanın bir taşlaması
Tüm Avrupa, Don Kişot’u bir taşlama olarak okudu. İngilizler, Thomas Shelton’ın 1612’deki çevirisinden itibaren. Fransızlar, César Oudin’in 1614’teki versiyonu sayesinde, ancak 1608’de El curioso impertinente adlı hikaye çevrilmişti. İtalyanlar 1622’den, Almanlar 1648’den ve Hollandalılar 1657’den itibaren, ilk resimli baskıda. Durum komedisinin ciddiyetten daha önemli olduğu durumlar yaygındı. 18 yüzyılda egemen yorum, eğiticiydi: kitap, toplumun çeşitli kusurlarının bir taşlamasıydı ve en önemlisi şövalye romanlarının bozulmuş zevkini düzeltmeyi amaçlıyordu.
Bu görüşlere ek olarak, eserin önemli eleştirel baskılarını yapmaya başlayanlar oldu. En dikkat çekici olanı, İngilizler tarafından yapıldı: John Bowle’ün muhteşem baskısı, cervantistas (Cervantes uzmanları) olduğunu iddia eden İspanyolları utandırdı. Ve böylece, günümüze kadar büyüyerek geldi. Tamam.

Bu arada, bu makalenin ilk ve son cümlesi, Don Kişot’un ilk ve son cümlesine karşılık gelir:
1: İlk cümlesi ünlü “Adını anmak istemediğim La Mancha’daki bir yerde” cümlesiyle aynıdır. Ancak ilk cümenin ikinci kısmının kimse tarafından bilinmediği doğrudur. Bu kısım şöyledir: “Uzun zaman önce, mızrakla donatılmış, eski bir kalkan, zayıf bir at ve hızlı bir tazı sahibi bir soylu yaşardı.”
2: Ve Don Kişot’un son cümlesi, neredeyse bilinmeyen kısacık bir “Tamam”dir.


Ispanyolca.

Benzer yazılar